بنفشه در روایات امام رضا
گیاهان داروئی در درمان طیف وسیعی از بیماریها کاربرد دارند. خواص درمانی گیاه بنفشه بر هیچکس پوشیده نیست. اما ما در اینجا میخواهیم خاصیت های درمانی گیاه بنفشه را در روایات امام رضا (ع) مورد بررسی قرار بدهیم.خواص گیاه بنفشه
بنفشه گیاهی است با شاخه های بسیار باریک که از یک ریشه روئیده میشوند و برگ بنفشه شبیه به برگ انار و حنا می باشد.گیاه بنفشه در مکانهای سایه و نمناک روئیده میشود.
بنفشه اسم فارسی است و گیاهی است شناخته شده که سابقه تاریخی چندین هزار ساله دارد. چنانچه در آیین دیرینه زرتشتی مورد ستایش بوده است. از نظر طبی و کارآیی، در اسلام روایات زیادی از پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و ائمه اطهار علیهم السلام در خواص طبی و معالجه بیماریها نوشته اند.
گیاه بنفشه از قدیم الایام مورد توجه حکیمان و طبیبان بوده و در روایات اهل بیت علیهم السلام هم برای جایگاه درمانی و دارویی آن مطالب فراوانی آمده است.
بنفشه در اغلب مناطق مانند:هندوستان، ایران، افغانستان، عربستان و مصر بطور خودرو و طبیعی در باغ و جنگل و کوهستان میروید. و بیابانی و وحشی بنفشه از بستانی آن بهتر و معطرتر است.
خواص درمانی گیاه بنفشه :
1. بنفشه، درمان سر درد
خواص فراوان و متعدد بنفشه باعث شده که در روایات اسلامی از آن به عنوان بهترین گیاه و روغن آن بهترین روغن یاد شود. امام صادق علیه السلام در حدیثی می فرماید:بنفشه ، مِهتر همه ی روغن های شماست حکایت بنفشه در میان روغن ها ، حکایت ما در میان مردم است و بنفشه ، خوب روغنی است ! درد را از سر و چشمان می بَرَد. امروزه از روغن بنفشه برای از بین بردن جای سوختگی و زخم ، درمان سینیوزیت و سردرد استفاده می کنند. امام رضا (ع) هم برای پیشگیری از ابتلا به سردرد راه های مختلفی را ارائه کرده اند. روزی امام رضا علیه السلام برای یکی از خدمتکارانش که مبتلا به تب و سردرد شد کاسنی خواست فرمود:آن را آرد کنید. سپس آن را روی آتش گذاشت و روغنی به آن اضافه کرد و ضمادی درست کرد و بعد آن را بر سرش گذاشت و بعد فرمود:این یعنی (کاسنی و روغن بنفشه )تب را از بین می برد . برای سردرد مفید است و آن را از بین می برد.
2. بنفشه، دوستی مطمئن برای پوست
یکی از خواص درمانی روغن بنفشه خاصیت تقویت کنندگی پوست ، ضد چین و چروکی و ضد خشکی و نرم کننده گی پوست است. إمام رضا علیهالسلام در این باره می فرماید:إذا أرَدتَ ألاّ یَظهَرَ فی بَدَنِکَ بَثرَةٌ ولا غَیرُها ، فَابدَأ عِندَ دُخولِ الحَمّامِ بِدُهنِ بَدَنِکَ ، بِدُهنِ البَنَفسَجِ ؛ اگر میخواهی که در بدنت جوش و جز آن رُخ ننماید ، هنگام در آمدن به حمّام ، چرب کردن بدن خود را به روغن بنفشه ، آغاز کن .
از روغن بنفشه برای از بین بردن جای سوختگی، درمان سینیوزیت و سردرد استفاده می کنند.
3. روغنی برای ماساژ
تمام قسمت های گیاه بنفشه مخصوصا ریشه آن دارای وبولین است ، طبق آخرین تجربه های علمی که روی گیاه بنفشه به عمل آورده اند معلوم شده است بنفشه دارای موسپلاژ، اسید سالیسیلیک ، ماده رنگی ، ملوم ، قلند ایرون ، اسید مالیک و ویولین می باشد.
یکی از توصیه های امام رضا (ع) برای در بحث ماساژ درمانی روغن مالی بدن با استفاده از روغن های گرم مانند روغن خیری (شب بو) و روغن های مشابه است که طبیعت گرم دارند. در همین زمینه امام رضا (ع) می فرماید:ادهنوا بالبنفسج فانه بارد فی الصیف و حار فی الشتاء؛ با روغن بنفشه خود را خوشبو کنید زیرا در تابستان سرد و در زمستان گرم است. از روغن بنفشه همچنین برای گرفتگی و خشکی بینی، آفتاب سوختگی، درمان موخوره و تقویت مو و ابرو بهره می برند. امام رضا علیه السلام :هر کس می خواهد که لب هایش نترکد و از آن ناسور 1 بیرون نزند ، به ابروهای خود ، روغن بمالد.
بنفشه گیاه درمانگر
بنفشه بهترین روغن برای پوست و درمان بیماری است
4. بنفشه، روغن برتر
امروزه همچنین توصیه می شود که برای زیبایی پوست آن را با روغن بنفشه ماساژ دهید و مالیدن روغن بنفشه بر سینه برای تنگی نفس، رفع سرفه و رفع خشونت سینه را مفید می دانند. اینها همه خواص این گیاه معجزه آسا است و شاید به همین دلیل است که امام رضا (ع) آن را بهترین روغن در میان روغن ها و عطرهای گیاهی دانسته اند. در این زمینه امام رضا (ع) از پدر بزرگوار خویش به نقل از امام صادق(ع) می فرماید:دعا ابی بدهن فادهن به ، وقال :ادهن ، قلت :قد ادهنت ، قال :إنه البنفسج ، قلت :وما فضل البنفسج ؟ فقال :حدثنی أبی ، عن آبائه (علیهم السلام) قال :قال رسول الله (صلی الله علیه وآله) :فضل البنفسج علی الأدهان کفضل الإسلام علی سائر الأدیان؛ پدرم عطری طلبید و سر وروی خود را با آن بیالایید. عرض کردم:این چه بود؟ فرمود:روغن گل بنفشه. گفتم:آن چه خوبی ای دارد؟ فرمود:پدرم از جدم حسن و او از پدرش علی (ع) حدیث کرد که رسول خدا (ص) فرمود:برتری روغن بنفشه بر سایر عطرها و روغنها مانند برتری اسلام بر سائر ادیان
است.
http://namnak.com/%D8%AE%D9%88%D8%A7%D8%B5-%DA%AF
%DB%8C%D8%A7%D9%87-%D8%A8%D9%86%D9%81%D8%B4%D9%87.p31431