حوزه های علمیه باید در عرصه علمی، روشنگری کنند
به گزارش دبیرخانه شورای اعطای مجوزها و کرسی های آزاد اندیشی، حضرت آیت الله حسین نوری همدانی از مراجع تقلید در دیدار معاون پژوهش حوزه های علمیه و رییس و اعضای کمیته مرکزی آزاد اندیشی حوزه، اصل مسأله آزاد اندیشی را امری مهم دانست و گفت: آزاد اندیشی موضوعی لازم است اما گام اول این است که افراد مسؤول این کار از نظر علمیت در سطح بالایی باشند.
وی افزود: متأسفانه در حوزه ها سطوح علمی که وجود داشته مقداری افت کرده است، در حوزه ها و شهرها علمای بزرگی داشتیم و در شهرها فقهای بزرگی حضور داشتند که بعد از مرحوم شدن آن ها کسی جایگزین نشده است، باید بررسی کرد که ریشه عدم پرورش مانند آن بزرگان چیست؟
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم با بیان این که در شهرها باید شخصیت های برجسته ای حضور داشته باشند، اظهار داشت: گاهی برخی درس خارج می گویند که علمیت لازم را ندارند، مدیریت حوزه در این موضوعات چگونه برنامه ریزی کرده است؟
وی ادامه داد: اولین کار ما باید عمق بخشیدن به تحصیل و تدریس ها باشد، طلاب باید در نویسندگی و سخنوری مهارت لازم را داشته باشند، تفقه در دین بسیار مهم است که باید بسیار دقیق باشد، اگر این تفقه درست باشد دیگر کسی ادعا نمی کند که حجاب واجب نیست.
حضرت آیت الله نوری همدانی با بیان این که گاهی سطح سواد افراد به اندازه ای پایین است که مسلمات را منکر می شوند، ابراز داشت: مسؤولان حوزه باید با همت کمبودها و کاستی ها را جبران کرده و برای تقویت علمی حوزه ها تلاش کنند.
وی عنوان کرد: طلاب و مبلغان باید احکام و دستورات اسلامی را به خوبی برای مردم بیان کنند که متأسفانه کامل بیان نشده است، حوزویان وظیفه دارند که دستورات اسلامی را برای جامعه تبیین کنند.
این مرجع تقلید در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: امروزه دنیای اسلام با مشکلات بسیاری رو به رو است و ما نمی توانیم نسبت به آن ها بی تفاوت باشیم، دشمنان اسلام تمام توان خود را برای ضربه زدن به امت اسلامی به کار گرفتند و حوزه برای مقابله وظایفی دارد.
وی اضافه کرد: حوزه های علمیه باید در عرضه علمی و عملی روشنگری و فعالیت کنند و اجازه ندهند که دشمنان کار خود را به پیش ببرند، مسلمانان باید در برابر دشمنی که به فکر ریشه کنی اسلام است متحد شوند، مباحث انقلاب و جهان اسلام باید در حوزه های علمیه مطرح باشد.
حضرت آیت الله نوری همدانی درک مشکلات و تلاش علمی و عملی برای رفع آن ها در انقلاب و اسلام را وظیفه حوزه دانست و گفت: باید برای مردم مسائل را روشن کرد تا آن ها بعد از بیداری به میدان بیایند، حضرت امام با استفاده از ظرفیت مردم انقلاب را به پیروزی رساندند، تبیین مسائل برای مردم بسیار اثر دارد.
وی افزود: باید به شبهات و شبهه افکنی ها پاسخ داده شود و طلاب پاسخگو باشند و اجازه ندهند که دشمنان با شبهات شیطانی خود در جامعه ایجاد تردید کنند و معارف را مورد هجمه قرار دهند
همچنین در ابتدای این جلسه رییس کمیته مرکزی کرسی های آزاد اندیشی حوزه های علمیه، وضعیت و اقدامات کمیته کرسی های آزاداندیشی در حوزه را تشریح نمودند.
حجت الاسلام هادی صادقی با بیان این که مسأله آزاد اندیشی از سیره های رایج حوزه های علمیه و سلف صالح بوده است، گفت: اساتید همواره در درس ها به شاگردان خود میدان می دادند که آزادانه نقد و بحث کنند.
وی افزود: همواره گفت وگوهای علمی در فضایی آزاد در حوزه ها شکل گرفته است که از امتیازات و افتخارات بزرگ حوزه های شیعه به شمار می رود، سیره اهل بیت(ع) به اصحاب انتقال داده شده که آزاداندیشانه در برابر افکار مخالفان برخورد کنند.
معاون فرهنگی قوه قضائیه با بیان این که ائمه طاهرین(ع) به مباحثی که به صورت آزاد مطرح می شد پاسخ می دادند، اظهار داشت: گاهی به شاگردان می فرمودند که پاسخ دهند، این بزرگواران مهم ترین مباحثات را به صورت ریشه ای و دقیق انجام می دادند و هیچگاه برخورددفعی نمی کردند و میدان بحث را نمی بستند.
وی ادامه داد: اهل بیت(ع) همواره راه آزاد را باز کردند و این سیره به علمای شیعه نیز منتقل شده است و تا به امروز جریان دارد، در مقطعی به دلیل برخی حساسیت ها در این جریان افراط و تفریط هایی صورت گرفته است، رهبر انقلاب در سال 81 در پاسخ به نامه فضلا بر مسأله آزاد اندیشی در حوزه ها تأکید کردند.
حجت الاسلام صادقی با بیان این که حیات علم در بستر آزادی فکر و اندیشه به ارمغان می آید، ابراز داشت: به دنبال فرمایشات رهبر انقلاب کمیسیون هایی در دانشگاه و حوزه ها تشکیل شد و فعالیت هایی صورت گرفت اما کمرنگ شد و کمیته آزاد اندیشی حوزه برای احیای کرسی ها و مباحث آزاد اندیشی شکل گرفته است.
وی عنوان کرد: در ابتدا دستورالعملی آماده و به حوزه های سراسر کشور ابلاغ شد تا در هر استانی کمیته آزاد اندیشی استانی شکل گیرد، قرار است در قم که مهد مباحث علمی آزاد بوده و هست این جریان با حمایت و هدایت مراجع و بزرگان در مسیر صحیح و منضبط پیش رود.
رییس کمیته مرکزی کرسی های آزاد اندیشی حوزه های علمیه خاطرنشان کرد: باید اخلاق، عقلانیت و منطق باید در کارها حاکم باشد تا با نظارت منضبط مباحث به صورت آزاد بیان شود، باید فضا به گونه ای باید که افراد متهم نشوند البته بحث ها باید با منطق علمی باشد از این رو قرار است که مدیر علمی، ناقد و داور داشته باشد که سبب انضباط علمی می شود.
وی اضافه کرد: باید افراد اهل فضل و علم به میدان بیایند و نوآوری های خود را عرضه کنند، گاهی سیاست زدگی سبب تحت الشعاع قرار گرفتن مباحث علمی تحت مسائل سیاسی می شود که نباید اینگونه باشد.
منبع معاونت پژوهش حوزه های علمیه