فرزندی شبیه عمو و دایی و خاله و عمه
بسم الله الرحمن الرحیم
آرامش_هنگام_انعقاد_نطفه
المناقب: سَأَلَ رَجُلٌ أمیرَ المُؤمِنینَ صَلَواتُ اللّهِ عَلَیهِ عَنِ الوَلَدِ، ما بالُهُ تارَهً یُشبِهُ أباهُ و امَّهُ، و تارَهً یُشبِهُ خالَهُ و عَمَّهُ؟ فَقالَ لِلحَسَنِ: أجِبهُ.
فَقالَ صَلَواتُ اللّهِ عَلَیهِ: أمَّا الوَلَدُ فَإِنَّ الرَّجُلَ إذا أتی أهلَهُ بِنَفسٍ ساکِنَهٍ و جَوارِحَ غَیرِ مُضطَرِبَهٍ اعتَلَجَتِ النُّطفَتانِ کَاعتِلاجِ المُتَنازِعَینِ؛ فَإِن عَلَت نُطفَهُ الرَّجُلِ نُطفَهَ المَرأَهِ، جاءَ الوَلَدُ یُشبِهُ أباهُ، و إذا عَلَت نُطفَهُ المَرأَهِ نُطفَهَ الرَّجُلِ، شُبِّهَ امَّهُ. و إذا أتاها بِنَفسٍ مُنزَعِجَهٍ و جَوارِحَ مُضطَرِبَهٍ غَیرِ ساکِنَهٍ، اضطَرَبَتِ النُّطفَتانِ فَسَقَطَتا عَن یَمنَهِ الرَّحِمِ و یَسرَتِهِ؛ فَإِن سَقَطَت عَن یَمنَهِ الرَّحِمِ سَقَطَت عَلی عُروقِ الأَعمامِ وَ العَمّاتِ، فَشُبِّهَ أعمامَهُ و عَمّاتِهِ، و إن سَقَطَت عَن یَسرَهِ الرَّحِمِ سَقَطَت عَلی عُروقِ الأَخوالِ وَ الخالاتِ، فَشُبِّهَ أخوالَهُ و خالاتِهِ.
فَقامَ الرَّجُلُ و هُوَ یَقولُ: اللّهُ أعلَمُ حَیثُ یَجعَلُ رِسالَتَهُ. و رُوِیَ أنَّهُ کانَ الخَضِرَ علیه السلام.
?المناقب لابن شهرآشوب، ج 2، ص 53، بحار الأنوار، ج 40، ص 169، ح 54.
? مردی در این باره از امیر مؤمنان صلوات الله علیه پرسید که چرا فرزند، گاه همانند پدر و مادر خویش، و گاه همانند دایی و عموست؟
امام (امیرالمومنین)علی صلوات الله علیه به امام حسن صلوات الله علیه فرمود: «او را پاسخ گوی».
امام حسن صلوات الله علیه فرمود: امّا درباره فرزند؛ اگر مرد با دلی آرام و اندامی بدون اضطراب به سراغ همسر خویش برود، دو نطفه با استواری و چنان که دو جنگاور به هم در می آویزند، با یکدیگر گلاویز می شوند. پس چنانچه نطفه مرد بر نطفه زن چیرگی یابد، فرزند، همانند پدر می شود و چنانچه نطفه زن بر نطفه مرد، چیرگی یابد، فرزند با مادر، همانند می شود. امّا اگر مرد با دلی ناآرام و اندامی آشفته به سراغ زن برود، دو نطفه، آشفته و لرزان می شوند و به سمت راست یا چپ زِهدان (رحم)می افتند. چنانچه نطفه به سمت راست زِهدان بیفتد، بر رگ های عموها و عمّه ها افتد و به عموها و عمّه ها همانند می شود، و چنانچه به سمت چپ زهدان افتد، بر رگ های دایی و خاله ها می افتد و به دایی ها و خاله ها همانند می شود».
?آن مرد برخاست، در حالی که می گفت: خداوند، خود می داند رسالت خویش را کجا قرار دهد.
@saeedmahdavi