یاد امام مهدی(عج) در زیارتنامهی حضرت معصومه سلام الله علیها
در زیارتنامه حضرت معصومه سلامالله علیها ضمن مرور عالیترین معارف شیعه، مواردی به امام زمان (عج) اشاره شده است.
?زائر هنگام عرض ادب به پیشگاه پیشوای دوازدهم عجل الله تعالی فرجه الشریف با جمله (السلام علی الوصی من بعده) سلام مینماید و از خداوند درخواست میکند بر آخرین خلیفه خود، صلوات بفرستد:
?«اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى نُورِكَ وَ سِرَاجِكَ وَ وَلِيِّ وَلِيِّكَ وَ وَصِيِّ وَصِيِّكَ وَ حُجَّتِكَ عَلَى خَلْقِک؛ خدايا درود فرست بر نورت،و چراغت، و نماينده نماینده ات،و جانشين جانشينت، حجّتت بر آفريدگانت.»
?القابِ مبارکی در این زیارت نامه آمده، که حاوی نکات بسیار ارزندهای است. [1]
لقبهای امام زمان علیهالسلام در این زیارت نامه عبارت است از:
?1. «نورک»:
امام مهدی علیهالسلام نور خداوند است. در دعاهای فراوانی، به این لقب آن حضرت اشارهشده است، مانند: «السلام علیک یا نورالله الذی یهتدی به المهتدین؛ سلام بر تو اى نور خدا كه رهجويان به آن نور ره می يابند» [2]
?2. «سراجک»:
یوسف زهرا سلامالله علیها در این عصر، چراغ راه هدایت است. او «سراج الله» است و تاریکیها را میزداید و چشمها و دلها را به خداوند متعال متوجه مینماید.
تنها در این زیارت نامه، لقب نورانی «سراج» برای حضرت مهدی علیهالسلام به کار برده شده است. در هیچ دعا و زیارت نامهای، این لقب برای آن حضرت بهکار برده نشده است.
در قرآن کریم نیز آخرین پیامبر الهی صلی الله علیه و آله به «سراج» تشبیه شده است [3]
?3. «ولی ولیک»:
حضرت مهدی علیهالسلام «ولی الله الاعظم» است [4] زائران حضرت معصومه سلامالله علیها با زمزمه این عبارت، اعتراف به پذیرش ولایتِ آخرین پیشوای آسمانی مینمایند.
?4. «وصی وصیک»:
امام حسن عسکری (ع)چند لحظه پیش از شهادتش، به فرزند بزرگوارش فرمود: «آبشر یا بُنی، فانتَ صاحبالزمان، و انتَ المهدی، و انتَ حجة الله علی ارضه و انتَ ولدی و وصیی؛ فرزندم، مژده باد بر تو، که صاحبالزمان هستی. تو مهدی و حجّت خدا بر روی زمین، و فرزند و جانشین من هستی». [5]
?5. «حجتک علی خلقک»:
حضرت مهدی علیهالسلام «حجةالله» است. این لقب از مشهورترین لقبهای آن حضرت است و بیشتر محدثان آن را ذکر کردهاند و در بسیاری از ادعیه به چشم میخورد.[6] از قید «علی خلقک» استفاده میشود که آن حضرت، بر تمام مخلوقات حجّت است و زمین هیچ گاه خالی از حجّت نیست و حجّت خدا در این عصر، گرچه غایب است، ولی حاضر است.
پی نوشتها:
[1] بحارالانوار ج 102، ص 266
[2] مفاتیحالجنان؛ دعای روز جمعه، دعای نیمه شعبان، زیارت حضرت صاحب الامر(ع)و ….
[3] سوره احزاب، آیه 46: «و داعیا الی الله باذنه و سراجاً منیرا»
[4] نجم الثاقب، ص 124
[5] بحارالانوار، ج 52، ص 17؛ روزگار رهایی، ج 1، ص 151
[6] نجم الثاقب، ص 68. در دعای توسل نیز می گوییم: «یا حجة الله علی خلقه»
???
کانال حرم حضرت معصومه (س)
@astanqom