دوچرخه و موتورسواری بانوان در مجامع عمومی
دوچرخ سوراری و موتور سواری را می توان یکی از مفرح ترین ورزش های انفرادی به شمار می آید که در کنار ورزش و تفریح، تاثیر بسیاری نیز در حفظ محیط زیست و آلوده نکردن هوا دارا می باشد. اما نکته ی قابل تامل استفادهی بانوان از دوچرخه در اماکن عمومی است که سوالات بسیاری را به خود وا داشته است که دوچرخ سواری یا حتی موتورسواری در اماکن عمومی برای زنان جایز است یا خیر؟
مسلماً خود دوچرخ سواری و موتورسواری به خودی خود حرام نیست، اما باتوجه به اینکه در برخی از موقعیتهای زمانی و مکانی، موتور سواری و دوچرخه سواری براى دختران و بانوان در مجامع عمومى، موجب جلب نظر مردان میشود و منافى با عفت بانوان است، لازم است در چنین موقعیتهایی ترک شود و در صورتى که در منظر نامحرم نبوده و یا خوف فساد و فتنه نباشد، فى نفسه اشکال ندارد.
در روایتی پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله وسلم)می فرمایند:
«خانمها نباید در وسط جاده حرکت کنند، فقط میتوانند در کنار دیوار و حاشیه جاده و خیابان حرکت نمایند.» [1]
بر این اساس مراجع عظام تقلید در مورد دوچرخه سواری و موتور سواری خانم ها در مجامع عمومی می فرمایند:
سوال: با توجه به موقعيت كنونى كشورمان، لزوم صرفهجويى در مصرف بنزين و سهميهبندى شدن آن، كمك به پاكيزگى هواى محيط زيست و سلامتى افراد جامعه، نظر خود را در مورد دوچرخهسوارى بانوان جهت رفت و آمد به محل كار و… البته با رعايت حجاب اسلامى اعلام فرماييد.
جواب) خانمها بايد از هر كارى كه موجب جلب توجه نامحرم مىشود، اجتناب نمايند. [2]
پرسش : دوچرخه سوارى و موتور سوارى خواهران با مانتو در سطح شهر، با توجّه به آثار و تبعات سوء اجتماعى و اخلاقى آن چه حکمی دارد؟
پاسخ : با توجّه به پیامدهاى سوئى که این گونه امور دارد، لازم است از آن پرهیز شود و به وسوسه هایى که این و آن مى کنند توجّه نکنید. [3]
پینوشت:
1). «لَیْسَ لِلنِّسَاءِ مِنْ سَرَوَاتِ الطَّرِیقِ شَیْءٌ وَ لَکِنَّهَا تَمْشِی فِی جَانِبِ الْحَائِطِ وَ الطَّرِیقِ»، کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق، ج 5، ص 518.
2). آیت الله خامنهای، استفتائات، ارتباط با نامحرم.
3). آیت الله مکارم شیرازی، استفتائات، ورزش بانوان، حکم دوچرخه و موتور سواری بانوان. (کدمطلب:260100)