مستحبات در مورد قرآن
فقها در مورد قرآن، مستحباتی را بیان فرمودهاند برخی از آنها بدین شرح است:
1- با وضو بودن در هنگام تلاوت قرآن. البته اگر غسل جنابت انجام داده نباید وضو بگیرد
2- رو به قبله بودن در هنگام تلاوت قرآن
3- زمانی که قرآن تلاوت میشود مستحب است انسان ساکت بوده، گوش فرا دهد. قرآن در این زمینه میفرماید: و إذا قرئالقرآن فاستمعوا له و أنصتوا لعلكم ترحمون (اعراف/204).
4- زمانی که انسان میخواهد شروع کند به تلاوت قرآن، نام خدا را برده، از شر شیطان به خدا پناه برد. قرآن در این زمینه میفرماید: فإذا قرأت القرآن فاستعذ بالله منالشیطانالرجیم (نحل/98).
۵- مستحب است در هنگام تلاوت قرآن، انسان در معانی آیات آن تفکر نماید. فقها میفرمایند: یستحبالتفكر فی معانیالقرآن (مهذبالاحکام/7/128).
6- در هنگام تلاوت قرآن وقتی به جمله «یا ایهاالناس» یا جمله «یا ایها الذین آمنوا» میرسد، بهطور آهسته بگوید: لبیک ربّنا یا بگوید: اللهم لبیک (ذخیرةالمعاد فی شرحالارشاد/2/278)
7- تلاوت کننده قرآن وقتی به آیات بهشت میرسد، از خداوند تقاضای بهشت نماید و زمانی که به آیات جهنم و عذاب میرسد به خداوند پناه برد. (وسایلالشیعة/6/69)
8- مستحب است کسی که سوره «الرحمن» را تلاوت میکند وقتی به آیات «فبأی آلاء ربّكما تكذّبان» میرسد بگوید: لا بشیء من آلائك ربّ أكذب (مستدرکالوسایل/4/181)
9- مستحب است قرآن با «ترتیل» خوانده شود. از امام صادق علیهالسلام از تفسیر ترتیل سؤال شد
10- مستحب است بعد از ختم قرآن مجید به تأسی و پیروی از امام سجاد علیهالسلام دعای چهل و دوم صحیفه سجادیه، خوانده شود: اللهم إنك أعنتنی على ختم كتابك الذی أنزلته نوراً، و جعلته مهیمناً على كل كتاب أنزلته، و فضلته على كل حدیث قصصته….
حجةالاسلام والمسلمین سیدجعفر ربانی
? @ofogh_howzah