مسلم بن عقیل کیست ؟
در میان جوانان برومند « بنی هاشم » مسلم ، فرزند عقیل یکی از چهره های تابناک و شخصیتهای بارز ، به شمار می رفت . « عقیل » برادر حضرت علی (ع) و دومین فرزند ابوطالب بود . در ترسیم زیر رابطه نسبی مسلم ، آشکارتر است :
ابوطالب :
- طالب
- عقیل – مسلم
- جعفر
- علی - حسین بن علی
مسلم بن عقیل ، برادرزاده امیرالمؤمنین و پسر عموی حسین بن علی بود . دودمانی که مسلم در آن رشد یافت ، دودمان علم و فضیلت و شرف بود و خاندانی که شخصیت انسانی و اسلامی مسلم در آن شکل گرفت ، بهترین زمینه را برای تربیت و تکامل معنوی و حماسی مسلم فراهم کرد . از آغاز کودکی ، در میان جوانان بنی هاشم بخصوص در کنار امام حسن و امام حسین - علیهما السلام بزرگ شد و کمالات اخلاقی و بنیان ولایت و درسهای حماسه و ایثار و شجاعت را بخوبی فرا گرفت .اجداد مسلم کسانی ، چون « ابوطالب » و « فاطمه بنت اسد » بودند که در فرزندان خویش ، شجاعت و ایمان و دلاوری را به ارث می گذاشتند و مسلم ، شاخه ای پربار از این اصل و تبار بود ؛ و بنا به اصل وراثت ، خصلتهای برجسته را از نیاکان خود به ارث برده بود . (1)
مسلم در زمان حضرت امیر (ع) نوجوانی رشید و پاک بود که به افتخار دامادی آن حضرت نایل شد و با یکی از دختران امام به نام « رقیه » ازدواج کرد . این وصلت بر میزان فضیلتهای مسلم افزود و او را بیشتر در محور « حق » و در خدمت نظام الهی آن حضرت در دوران خلافتش قرار داد .
به نقل مورخان ، در زمان حکومت آن حضرت ( بین سالهای 36 تا 40 هجری ) از جانب آن امام ، متصدی برخی از منصبهای نظامی در لشگر بوده است ، از جمله در جنگ صفین ، وقتی که امیرالمؤمنین (ع) لشگر خود را صف آرایی می کرد ، امام حسن و امام حسین (ع) و عبدالله بن جعفر و مسلم بن عقیل را بر جناح راست سپاه ، مامور کرد و بر جناح چپ لشگر ، محمد بن حنفیه و محمد بن ابی بکر و هاشم بن عتبه ( مرقال ) را گماشت و مسؤولیت قلب لشگر را به عبدالله بن عباس و عباس بن ربیعه و مالک اشتر سپرد(2).
1 . اشاره است به سخن پیامبر اسلام (ص) در فتح مکه - سال 8 هجری که فرمودند : « اگر همه مردم از نسل ابوطالب بودند ، همه شجاع می بودند . »2 . در بحار ، ج 8 ، طبع قدیم ، در مورد وقایع صفین و در بعضی از کتب تاریخ از جمله در « فتوح الشام » واقدی از حضور مسلم بن عقیل در فتوحات مصر و آفریقا و ارض صعید و فتح شهری به نام « بهنساء » که در زمان خلیفه دوم انجام شده ، سخن به میان آمده است و از شجاعتها و رزم آوریهای مسلم در آن جنگها فراوان نقل شده است ، ولی چون خیلی قابل اعتماد نیست از نقل آنها خودداری می شود .
منبع :حوزه نت